Dietetyczna kolacja. Przepisy na pyszną dietetyczną kolację

Pyszna dietetyczna kolacja? Myśląc o tym, Basia stukała się po brodzie. Jak przygotować smaczny posiłek, który jednocześnie nie sprawi, że nie będzie mogła zasnąć? Barbara przeszukiwała internet w poszukiwaniu przepisów na lekkostrawne pyszności, kiedy nagle przyszła jej do głowy pewna myśl.

Może spróbuje sama trochę poeksperymentować w kuchni? To, że jest na diecie nie oznacza wcale, że nie może zająć się gotowaniem. Złapała się pod boczki i otworzyła swój stary zeszyt z przepisami. Zaczynało jej burczeć w brzuchu, dlatego pomysł na smaczny posiłek znalazł się sam. Stanęła za ladą kuchenną i zajęła się przygotowywaniem kolacji. Z początku szło jej dosyć ślamazarnie.

dietetyczna-kolacjaNie potrafiła pokroić ogórków w odpowiednio cienkie talarki pomidor wyślizgiwał się jej z rąk, a raz o mało co nie rozcięła sobie palca nożem. Kiedy mąż Basi wrócił z pracy, kuchnia była w opłakanym stanie, wszędzie walały się obierki od warzyw, a kolacja nadal nie była gotowa. Natychmiast rzucił się jej na pomoc i wziął sprawy w swoje ręce. W oka mgnieniu na stole stanął pysznie pachnący, dietetyczny posiłek.

Przepis na dietetyczną kolację okazał się na tyle prosty, że wykonanie kolacji zajęło niecały kwadrans! Drugie tyle młoda para spędziła na doprowadzeniu kuchni do porządku, ale opłacało się. Przygotowany wspólnymi siłami posiłek był wyjątkowo udany. „Taką dietę to ja rozumiem!” powiedziała zadowolona Basia, kiedy skończyła zapisywać przepis męża w swoim zeszycie.

Kuchnia dietetyczna. Kuchnia hinduska. Soczewica z porami

Kuchnia dietetyczna.
Kuchnia hinduska Soczewica z porami
Czas przygotowania: 10 minut
Gotowanie: 20 minut
Przepis dla 4 osób
Składniki:
• Cebula
• 2 pory
• 2 łyżki oleju
• Szczypta sproszkowanego cynamonu
• Szczypta sproszkowanego kardamonu
• Pół łyżeczki świeżo startego imbiru
• Pół łyżeczki curry
• 200g czerwonej lub żółtej soczewicy
• Kiełki soi
• Sól i czarny pieprz Woda do zalania soczewicy w garnku.

Przepis:
1. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Wrzuć ją do rondla na rozgrzany olej i lekko zeszklij.
2. Pory dokładnie opłucz. Białe części porów pokrój w drobne paseczki i dodaj do rondla z cebulą. Wsyp wszystkie przyprawy do rondla i delikatnie wymieszaj, aby nie uszkodzić struktury warzyw. Dodaj starty imbir.
3. Do rondla z warzywami wsyp soczewicę. Wlej wodę do wysokości 1cm ponad ziarna.
4. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 20 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu.
5. Po ugotowaniu przełóż do miseczek i posyp kiełkami soi.
6. Podawaj zawsze na ciepło w miseczce.

soczewica z porami

Zdrowa Wiola

Miłośniczka przyrody, propagatorka zdrowego stylu życia. Na co dzień pracuje jako weterynarz. Po pracy tworzy autorskie przepisy kulinarne.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kalkulator bmi
Witamy na stronie twoje-bmi.pl. Znajdziesz u nas kalkulator bmi, kalkulator kalorii, przepisy kulinarne i liczne porady dietetyczne. Kalkulator bmi będzie przydatny w ustaleniu prawidłowej masy ciała i stosunku wagi do wzrostu.